Prima pagină » Vârstnici

Diabetul zaharat la vârstnici

Termenul de vârstnic se referă la orice persoană care a împlinit vârsta de cel puțin 65 de ani. Nu se ia in calcul starea de sănătate sau felul în care se simte acea persoană. Din acest punct de vedere, foarte multe persoane vârstnice au o stare de sănătate foarte bună și se simt ca la 40 de ani. Acesta este scopul nostru: pacienții vârstnici cu diabet zaharat să fie altminteri sănătoși și să se simtă “în putere”, ca la 40 de ani.

Epidemiologie

Diabetul zaharat se prezent la 25% din populația vârstnică. Un procent suplimentar, de 50% este reprezentat de prevalența prediabetului în această populație. Un calcul simplu ne arată că doar 25% din persoanele de peste 65 de ani au glicemii normale. Tendința actuală este ca aceste cifre să se înrăutățească. Diabetul zaharat acționează la această vârstă ca un “catalizator” pentru apariția problemelor suplimentare de sănătate. Practic orice boală urma să o facă pacientul nostru vârstnic va apare mai repede și va evolua mai grav în prezența diabetului zaharat.

Particularități ale vârstei înaintate

În prezența diabetului zaharat masa musculară se pierde cu o viteză mai mare. Capacitatea de efort a pacientului vârstnic cu diabet este din ce in ce mai limitată. Limitarea mobilității articulare și problemele de menținere a echilibrului pot evolua până la apariția unor mici dizabilități funcționale. Pacientul vârstnic cu diabet asociază frecvent hipertensiune arterială și dislipidemie (creșterea grăsimilor în sânge). Din acest motiv, diabetul zaharat se asociază cu o creștere semnificativă a riscului de infarct, accident vascular cerebral și în consecință a riscului general de deces.

Funcția intelectuală la pacienții vârstnici cu diabet

Odată cu înaintarea în vârstă există o scădere normală a capacităților intelectuale, atât legate de memorie, cât și de rezolvarea rapidă a problemelor. Diabetul zaharat face ca acest declin natural să fie mai accelerat. Există din păcate și o creștere semnificativă în prezența diabetului a demențelor vasculare sau a bolii Alzheimer.

Evaluarea performanțelor cognitive ale pacientului cu diabet zaharat este obligatorie începând cu vârsta de 65 de ani. O reducere semnificativă a acestora crește foarte mult riscul de hipoglicemii severe. În consecință, tratamentul antidiabetic trebuie să țină cont de complexitatea acțiunilor care se cer din partea pacientului și de riscul de hipoglicemie asociat medicației utilizate.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!