Sarcina si diabetul

  1. Introducere

1. Introducere

Diabetul in timpul sarcinii este o situatie extrem de periculoasa atat pentru mama cat si pentru copil. Aceasta situatie particulara este din nefericire prezenta din ce in ce mai des in ultimii ani, in primul rand datorita cresterii frecventei obezitatii la femeile de varsta fertila.

Diabetul zaharat poate fi descoperit pentru prima data in timpul sarcinii (diabet de sarcina) sau poate fi diagnosticat anterior sarcinii si sa fie evident prezent apoi in cursul tuturor sarcinilor viitoare. Diabetul zaharat cunoscut anterior sarcinii poate fi diabet de tip 1, diabet de tip 2 sau diabet secundar (forme de diabet cu o cauza bine stabilita). Diabetul descoperit pentru prima data in cursul sarcinii poate fi dificil de interpretat initial deoarece el poate fi un diabet de tip 1 sau 2 nediagnosticat anterior sau poate fi un diabet indus de sarcina. Oricare ar fi situatia, faptul ca este diagnosticat pentru prima data in timpul sarcinii face ca el sa se numeasca diabet de sarcina.

Diabetul de sarcina este un diagnostic care exista strict pe durata de evolutie a sarcinii. Dupa momentul nasterii diabetul de sarcina dispare ca diagnostic si devine diabet de tip 1 sau tip 2 sau diabet secundar, evident daca tulburarea glicemica persista si dupa nastere. Daca dupa nastere glicemiile se intorc la normal (inclusiv testul de toleranta la glucoza este normal) putem spune ca persoana in cauza nu mai are diabet.

Diabetul de sarcina este o afectiune care se poate vindeca, nu este neaparat un diagnostic incurabil, ca in cazul celorlalte forme de diabet. Chiar daca dupa nastere diabetul a disparut, el poate apare oricand la o sarcina viitoare. Desi putin discutabil, diabetul aparut in cursul sarcinii in conditiile in care el a existat anterior ca diabet de sarcina strict pe durata unei sarcini anterioare va purta tot denumirea de diabet de sarcina. Mai multe informatii despre diabetul gestational gasiti aici.

Modificari metabolice in sarcina