Nasterea si ingrijirea dupa nastere

1. Nasterea la femeia cu diabet

Aproximativ o treime din femeile cu diabet vor avea o nastere prematura, inainte de 37 saptamani. Factorii de risc pentru nasterea prematura sunt: preeclamsia, nefropatia, glicemii mari antenastere si obezitatea. Frecvent copilul este mai mare decat normalul pentru varsta gestationala si poate suferi distocie de umar in timpul nasterii sau chiar sa nu poata sa iasa pe cale naturala.

Controlul glicemic precar in ultimul trimestru duce la o crestere accelerata in greutate a copilului. Din aceste motive se recomanda inducerea nasterii dupa implinirea a 38-39 saptamani. Daca evaluarea ecografica a greutatii si dimensiunilor copilului arata ca sansele de nastere naturala fara complicatii sunt mici, se va recomanda operatie cezariana.

Femeile la risc de nastere prematura vor primi corticosteroizi sub forma a doua injectii intramusculare in doua zile consecutive. Scopul acestor injectii este de a stimula dezvoltarea plamanilor copilului. Corticosteroizii administrati vor creste necesarul de insulina, astfel incat mama trebuie avertizata sa isi automonitorizeze mai frecvent glicemia si sa creasca dozele de insulina, in special cea bazala.

Controlul glicemic precar in timpul nasterii (incapand cu declansarea contractiilor) poate duce la aparitia hipoglicemiei la copil imediat dupa nastere. Pentru a avea un control glicemic bun in perioada nasterii femeile cu diabet zaharat tip 1 vor primi o perfuzie cu insulina, cu monitorizarea atenta a glicemiilor si variatia consecutiva a debitului de insulina intravenoasa. Tinta este mentinerea unor glicemii sub 144 mg/dl (8 mmol/l). Daca diabetul a putut fi echilibrat pana la momentul nasterii doar prin dieta, cel mai adesea nu va fi nevoie de tratament cu insulina in timpul nasterii, dar glicemiile trebuie verificate cu atentie.

Imediat dupa nastere necesarul de insulina scade foarte mult, ajungand chiar la valori mai mici decat cele de dinainte de a ramane insarcinata. Femeia va fi avertizata de riscul aparitiei hipoglicemiilor in conditiile in care nu isi scade dozele de insulina suficient de mult. Automonitorizarea glicemica joaca un rol esential in aceasta situatie si se va face o data pe ora.

2. Ingrijirea dupa nastere la femeia cu diabet zaharat

Imediat dupa nastere necesarul de insulina scade brusc, iar in lipsa ajustarii dozelor la valorile de glicemie determinate prin automonitorizare poate apare hipoglicemia. Orice femeie, inclusiv in prezenta alaptatului trebuie incurajata sa alapteze la san. Exista o multime de beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil in urma alaptarii la san, care se pastreaza si la femeia cu diabet.

In cazul femeilor cu diabet zaharat tip 1 exista un risc foarte mare de hipoglicemie in timpul alaptarii. Din acest motiv se recomanda o mica gustare inainte sau in timpul alaptarii. Acest lucru coincide cu reducerea necesarului de insulina dupa nastere, ce poate ajunge la nivele chiar mai mici decat inainte de a ramane insarcinata.

Pentru femeile care nu au nevoie de insulina, glicemiile se vor echilibra prin dieta. In privinta pastilelor de diabet, trebuie stiut faptul ca ele sunt in continuare formal contraindicate. Metforminul si glibenclamidul sunt singurele care nu se elimina semnificativ in laptele matern si din acest motiv este posibil ca in curand sa primeasca aprobarea de a fi folosite oficial in timpul alaptarii. Exista multe femei care le-au folosit deja pe propria raspundere si nu s-au constatat efecte adverse semnificative in acest sens.

Dupa terminarea perioadei de alaptare, glibenclamidul este bine sa fie inlocuit cu o alta pastila din aceeasi clasa a sulfonilureicelor, dar mai „inteligenta”. In absenta tratamentului cu insulina, riscul de hipoglicemie este mic dupa nastere.

In cazul femeilor cu diabet descoperit in timpul sarcinii, diagnosticul de diabet gestational inceteaza la momentul nasterii. In continuare sunt doua variante: a) persistenta unor glicemii in domeniul diabetului; si b) revenirea la valori normale de glicemie. In cazul persistentei diabetului dupa momentul nasterii el este cel mai adesea de tip 2, dar vor fi si unele cazuri de diabet de tip 1 (cu necesar de insulina pentru supravietuire).

Femeile care au avut diabet gestational (de sarcina) si au revenit la normal dupa nastere sunt la risc de a dezvolta ulterior diabet. Pana la 40% dintre ele pot dezvolta diabet in urmatorii 10 ani. Ele trebuie atent consiliate privind dieta, efortul fizic si scaderea in greutate, efectul fiind de injumatatire a acestui risc. Orice sarcina viitoare trebuie planificata si atent pregatita.

La sase saptamani dupa nastere este obligatorie efectuarea unui test de toleranta la glucoza pentru a incadra corect femeia in domeniul normalului, prediabet sau diabet zaharat. Daca rezultatul este normal, testul se va repeta dupa un an si apoi la trei ani.

Factorii de risc pentru progresia la diabet sunt obezitatea, castigul ponderal in timpul sarcinii, necesarul de insulina in timpul sarcinii, rude de gradul 1 cu diabet si apartenenta la o populatie cu prevalenta mare a diabetului (sud-asiatici, afro-caraibieni).

Ingrijirea pe durata sarcinii