Dieta si sport

Istoricul familial, excesul ponderal, sedentarismul si dieta nesanatoasa sunt principalii factori de risc pentru aparitia bolilor. Daca ne vom uita cu atentie la batranii din jurul nostru, vom observa ca majoritatea au avut parinti care au trait de asemenea o viata lunga, sunt in general mai slabi, au muncit mult si continua sa faca miscare si nu consuma alimente gen „fast-food”. Atunci cand un post de televiziune prezinta cazul unui om despre care spune ca este cel mai batran de pe planeta la momentul actual veti observa ca acea persoana este slaba, face miscare, spune ca a consumat toata viata produse naturale si chiar daca parintii nu mai traiesc si ei au avut o viata lunga.

Principiul selectiei naturale ne invata ca in viata castiga nu cel care este cel mai destept, nici mai puternic, ci acela care se adapteaza cel mai bine. Mediul in care traim ne solicita din plin abilitatile de adaptare. Odata cu intrarea in periada de adult, la fiecare 5-10 ani natura ne obliga sa trecem printr-un fel de filtru, pe care vi-l puteti imagina ca o sita, cu ochiuri ceva mai largi initial si apoi din ce in ce mai inguste. Desi unii dintre noi vor reusii sa forteze si sa treaca „nemeritat” prin aceasta sita, pentru imensa majoritate ea va cerne corect si va lasa sa treaca doar persoanele corect adaptate. Ganditi-va foarte serios cat de aproape sunteti in acest moment de urmatoarea trecere prin „sita” si daca sunteti cu adevarat adaptat pentru a trece prin ea.

In continuare voi incerca sa va prezint tehnicile esentiale de adaptare si supravietuire in conditiile societatii moderne in care traim. Scopul nostru este de a avea o viata cat mai lunga, ferita de boli si interesanta. Informatiile vor fi prezentate pornind de la omul sanatos, care doreste sa ramana asa si vor fi detaliate apoi in functie de specificul unor multiple boli ce pot apare in cursul vietii. Diabetul zaharat va fi prima afectiune abordata, dar este doar una dintre ele.

Lista scurta a subiectelor abordate in vederea obtinerii unui stil de viata sanatos este urmatoarea: