Obtinerea informatiilor medicale pentru dieta

Nevoile nutritionale ale fiecarei persoane in parte sunt unice si pot fi stabilite numai dupa o atenta informare. Voi prezenta in continuare o evaluare ceva mai complexa, dar extrem de utila. Chestionarul va fi implementat si in forma lui de completat online, cu furnizarea apoi in schimb a indicatiilor potrivite dumneavoastra. Pana va apare aceasta implementare, puteti sa invatati o multime de lucruri si din parcurgerea lui doar spre informare.

A. Date demografice si antropometrice

 1. Varsta. Exprimata in ani.
 2. Sex. a) masculin; b) feminin.
 3. Status marital. a) necasatorit(a); b) casatorit(a); c) divortat(a); d) vaduv(a).
 4. Cati membri are familia dumneavoastra? a) 1; b) 2; c) 3; d) 4; e) 5; f) 6; g) 7; h) 8; i) 9; j) 10+.
 5. Cati copii cu varsta sub 18 ani locuiesc cu dumneavoastra? a) 0; b) 2; c) 3; d) 4; e) 5; f) 6; g) ≥7.
 6. Nivel de educatie. a) scoala gimnaziala (8 clase); b) liceu neterminat; c) liceu absolvit; d) universitate.
 7. Rasa. a) alba; b) neagra; c) Hawai sau insule din Pacific; d) indian (american).
 8. Venitul mediu al intregii familii pe luna, in euro. a) <500; b) 500-999; c) 1000-1499; d) 1500-1999; e) 2000+.
 9. Inaltime. Masurata in centimetri.
 10. Greutatea actuala. Masurata in kilograme.
 11. Greutatea la varsta de 20 de ani. Masurata in kilograme.
 12. Greutatea in urma cu un an. Masurata in kilograme.
 13. Circumferinta abdominala. Masurata in centimetri.

B. Afectiuni medicale

 1. Diabet zaharat tip 1. a) da; b) nu.
 2. Diabet zaharat tip 2. a) da; b) nu.
 3. Hipertensiune arteriala. a) da; b) nu.
 4. Cardiopatie ischemica. a) da; b) nu.
 5. Varice membre inferioare. a) da; b) nu.
 6. Dislipidemie (grasimea in sange crescuta). a) da; b) nu.
 7. Guta. a) da; b) nu.
 8. Nefropatie diabetica (proteine in urina). a) da; b) nu.
 9. Insuficienta renala. a) nu; b) cronica; c) dializa peritoneala; d) hemodializa.
 10. Ulcer sau gastrita. a) da; b) nu.
 11. Acnee. a) da; b) nu.
 12. Anemie. a) da; b) nu.
 13. Astm bronsic. a) da; b) nu.
 14. Cancer. a) da; b) nu.
 15. Depresie. a) da; b) nu.
 16. Constipatie cronica. a) da; b) nu.
 17. Balonare frecventa. a) da; b) nu.
 18. Diaree frecventa. a) da; b) nu.
 19. Pietre la rinichi. a) da; b) nu.
 20. Pietre la vezicula biliara. a) da; b) nu.
 21. Hemoroizi. a) da; b) nu.
 22. Dureri de coloana. a) da; b) nu.
 23. Probleme la ochi. a) da; b) nu.
 24. Disfunctie sexuala. a) da; b) nu.
 25. Alte boli. De enumerat.

C. Obiceiuri alimentare

 1. In medie, de cate ori pe saptamana luati micul dejun? a) 0; b) 1; c) 2; d) 3; e) 4; f) 5; g) 6; h) 7.
 2. Daca raspunsul la intrebarea 1 nu este 0, atunci cate din aceste mese nu au fost preparate acasa? a) 0; b) 1; c) 2; d) 3; e) 4; f) 5; g) 6; h) 7.
 3. In medie, de cate ori pe saptamana luati pranzul? a) 0; b) 1; c) 2; d) 3; e) 4; f) 5; g) 6; h) 7.
 4. Daca raspunsul la intrebarea 3 nu este 0, atunci cate din aceste mese nu au fost preparate acasa? a) 0; b) 1; c) 2; d) 3; e) 4; f) 5; g) 6; h) 7.
 5.  In medie, de cate ori pe saptamana luati cina? a) 0; b) 1; c) 2; d) 3; e) 4; f) 5; g) 6; h) 7.
 6. Daca raspunsul la intrebarea 5 nu este 0, atunci cate din aceste mese nu au fost preparate acasa? a) 0; b) 1; c) 2; d) 3; e) 4; f) 5; g) 6; h) 7.
 7. Ati observat informatii nutritionale (calorii) despre meniuri in restaurante? a) da; b) nu.
 8. Daca ati observat informatii nutritionale in restaurante, cat de des folositi aceste informatii in alegerea meniului? a) des; a) uneori; c) rar; d) niciodata.
 9. Cate dintre deciziile privind alimentele cumparate in casa va apartin dumneavostra: a) toate; b)majoritatea; c) unele; d) niciunele.

D. Relatia grasime – boala cardiaca

 1. Ati auzit de grasimi trans sau acizi grasi trans? a) da; b) nu.
 2. Daca ati auzit de acizi grasi/grasimi trans, care credeti ca este efectul lor pe riscul de a suferi de inima? a) creste; b) scade; c) niciun efect; d) nu stiu.
 3. Ati auzit de grasimi saturate? a) da; b) nu.
 4. Daca ati auzit de acizi grasi saturate, care credeti ca este efectul lor pe riscul de a suferi de inima? a) creste; b) scade; c) niciun efect; d) nu stiu.
 5. Ati auzit de acizi grasi omega 3? a) da; b) nu.
 6. Daca ati auzit de acizi grasi omega 3, care credeti ca este efectul lor pe riscul de a suferi de inima? a) creste; b) scade; c) niciun efect; d) nu stiu.

E. Folosirea etichetelor de pe produsele alimentare

 1. Atunci cand cumparati pentru prima data un produs (nou), cat de des va uitati pe eticheta dupa informatii nutritionale? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 2. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a alege firma (brandul) de la care sa cumparati un anumit produs alimentar? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 3. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a deduce cat de mult ar trebui sa consumati dintr-un anumit produs alimentar? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 4. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a compara diverse produse alimentare intre ele? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 5. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a verifica ca cele spuse in reclama/afisaje locale este adevarat? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 6. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a va face o idee generala despre ce contine produsul? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 7. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a intelege cat de mult contine un anumit produs in privinta unor lucruri de amanunt, cum ar fi calorii, sare, vitamine sau grasimi? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 8. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a planifica o masa? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 9. Cat de des folositi informatiile nutritionale de pe eticheta pentru a vedea daca un anumit produs alimentar contine un ingredient pe care ar trebui sa il evitati? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 10. In ultimile 2 saptamani va amintiti o situatie in care decizia de a cumpara sau a consuma un produs s-a schimbat in urma citirii informatiilor nutritionale de pe eticheta? a) da; b) nu.
 11. Cand va uitati la informatiile nutritionale de pe eticheta, va interesaza valorile in grame / miligrame? a) da; b) nu.
 12. Cand va uitati la informatiile nutritionale de pe eticheta, va interesaza valorile in procent din ratia zilnica? a) da; b) nu.
 13. Intentionati sa folositi mai des informatiile nutritionale de pe eticheta in viitor? a) nu; b) da, chiar in urmatoarea luna; c) da, dar treptat, in urmatoarele 6 luni.
 14. Cat de des folositi informatiile referitoare la numarul de calorii ale unui produs? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 15. Cat de des folositi informatiile referitoare la cat de mare este o portie din produsul cumparat? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 16. Din cate stiti dumneavostra cine hotaraste cat de mare este o portie de produs alimentar? a) producatorul; b) institutiile statului.
 17. Cat de des folositi reclama de tipul “degresat”, “bogat in fibre” sau “fara colesterol” de pe fata unui produs alimentar atunci cand va decideti sa il cumparati? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 18. Cat de adevarate credeti ca sunt reclamele de tipul “degresat”, “bogat in fibre” sau “fara colesterol” atunci cand apar pe diverse produse alimentare? a) intotdeauna; b) majoritatea; c) uneori; d) niciodata.
 19. Ati observat vreodata simboluri pe fata ambalajului care semnifica un produs mai sanatos sau “bio”? a) da; b) nu.
 20. Cat de des folositi simbolurile de genul “bio” sau “produs sanatos” atunci cand cumparati un produs alimentar? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 21. Cat de des folositi informatia “fara grasimi trans” (atunci cand exista) in cumpararea unui produs alimentar? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.
 22. Cat de des credeti ca informatia “fara grasimi trans” de pe unele produse alimentare este si adevarata? a) des; b) uneori; c) rar; d) niciodata.

F. Atitudini si credinte despre sanatate si efortul fizic

 1. Exista atat de multe recomandari despre cum ar trebui sa mancam incat nu stiu pe care sa le cred. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 2. Daca mananc sanatos imi scade riscul de a face o boala de inima. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 3. Daca mananc sanatos imi scade riscul de a face cancer. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 4. Am incredere ca stiu sa aleg alimentele sanatoase. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 5. In general stiu care dintre optiunile de meniu dintr-un restaurant au mai multe grasimi si care au mai putine. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 6. Cate zile pe saptamana faceti efort fizic moderat, cu exceptia datoriilor obisnuite, zilnice (de ex. serviciu)? a) 1; b) 2; c) 3; d) 4; e) 5; f) 6; g) 7; h) 0.
 7. In medie, cate minute pe zi faceti efort fizic moderat, cu exceptia datoriilor obisnuite, zilnice (de ex. serviciu)? a) sub 30 minute; b) 30-60 minute; c) peste 60 minute.

G. Incercari de dieta sau scadere in greutate

 1. Ce parere aveti despre greutatea dumneavoastra? a) este normala; b) este prea mare; c) este prea mica.
 2. In ultimile 12 luni vi s-a recomandat de catre un doctor sau asistenta sa slabiti? a) da; b) nu.
 3. In ultimile 12 luni ati incercat sa slabiti? a) da; b) nu.
 4. Incercati zilnic sa tineti o evidenta a cantitatii de grasimi sau alti nutrienti consumati? a) da; b) nu.
 5. Urmati in prezent o anumita dieta? a) da; b) nu.
 6. Folositi indicatiile nutritionale de pe eticheta pentru a hotari cantitatea de alimente la fiecare masa? a) da; b) nu.
 7. Controlati cu strictete cantitatea de alimente la fiecare masa? a) da; b) nu.

H. Cunostinte legate de relatia dintre dieta si sanatate

 1. Stiati ca riscul de cancer este influentat de ceea ce mancati sau beti? a) da; b) nu.
 2. Care dintre urmatoarele lucruri creste riscul de cancer?
  • aditivi/substante chimice a) da; b) nu.
  • alcool a) da; b) nu.
  • coloranti artificiali a) da; b) nu.
  • indulcitori artificiali (zaharina) a) da; b) nu.
  • cafea/ceai a) da; b) nu.
  • carne la gratar pe carbuni / arsa a) da; b) nu.
  • grasimi a) da; b) nu.
  • carne prajita a) da; b) nu.
  • mancare fast-food (junk food) a) da; b) nu.
  • carnea in general a) da; b) nu.
  • conservanti a) da; b) nu.
  • alimente procesate (rafinate) a) da; b) nu.
  • grasimi saturate a) da; b) nu.
  • fumat a) da; b) nu.
  • grasimi trans a) da; b) nu.
 3. Stiati ca riscul de cancer poate fi scazut de ceea ce mancati sau beti? a) da; b) nu.
 4. Care dintre urmatoarele lucruri scade riscul de cancer?
  • antioxidanti a) da; b) nu.
  • vitamina A / beta-caroteni a) da; b) nu.
  • suplimente nutritive a) da; b) nu.
  • cereale integrale / fibre alimentare a) da; b) nu.
  • peste / ulei de peste / acizi grasi omega 3 a) da; b) nu.
  • fructe a) da; b) nu.
  • suc de fructe / legume a) da; b) nu.
  • carne de pasare a) da; b) nu.
  • legume a) da; b) nu.
  • vitamina C a) da; b) nu.
  • vitamina E a) da; b) nu.
 5. Stiati ca riscul de boli de inima / infarct este influentat de ceea ce mancati sau beti? a) da; b) nu.
 6. Care dintre urmatoarele lucruri creste riscul de boli de inima / infarct?
  • alcool a) da; b) nu.
  • cafea / ceai a) da; b) nu.
  • greutatea mai mare / mancat prea mult a) da; b) nu.
  • colesterol a) da; b) nu.
  • produse lactate a) da; b) nu.
  • oua a) da; b) nu.
  • grasimi a) da; b) nu.
  • prajeli a) da; b) nu.
  • mancare fast-food (junk food) a) da; b) nu.
  • carne a) da; b) nu.
  • sare / mancare sarata a) da; b) nu.
  • grasimi saturate a) da; b) nu.
  • fumat a) da; b) nu.
  • dulciuri / zahar a) da; b) nu.
  • grasimi trans a) da; b) nu.
 7. Stiati ca riscul de boli de inima / infarct poate fi scazut de ceea ce mancati sau beti? a) da; b) nu.
 8. Care dintre urmatoarele lucruri scade riscul de boli de inima / infarct?
  • suplimente nutritive a) da; b) nu.
  • cereale integrale / fibre alimentare a) da; b) nu.
  • peste a) da; b) nu.
  • ulei de peste / acizi grasi omega 3 a) da; b) nu.
  • fructe a) da; b) nu.
  • ulei de masline / acizi grasi mononesaturati a) da; b) nu.
  • carne de pasare a) da; b) nu.
  • vin (rosu) a) da; b) nu.
  • legume si zarzavaturi a) da; b) nu.
  • ulei vegetal / acizi grasi polinesaturati a) da; b) nu.

I. Folosirea suplimentelor nutritive

 1. Suplimentele nutritive pot imbunatatii starea de sanatate. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 2. Un motiv bun pentru a lua suplimente nutritive este pentru a prevenii bolile. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 3. Un motiv bun pentru a lua suplimente nutritive este pentru a trata bolile. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 4. Institutiile statului testeaza suplimentele nutritive pentru siguranta produsului. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 5. Suplimentele nutritive costa prea mult. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 6. Sunt ingrijorat(a) in privinta sigurantei suplimentelor nutritive. a) adevarat; b) posibil; c) nu prea cred; d) fals; e) imi e indiferent.
 7. Cat de des ati folosit suplimente nutritive gen multivitamine sau multiminerale in ultimile 12 luni? a) zilnic; b) regulat, dar nu zilnic; c) ocazional; d) foarte rar; e) niciodata.
 8. Daca ati folosit multivitamine / multiminerale, ele au fost recomandate de catre un doctor sau asistenta? a) da; b) nu.
 9. Cat de des ati folosit suplimente nutritive constand intr-un singur ingredient (de ex. vitamina C / fier / calciu) in ultimile 12 luni? a) zilnic; b) regulat, dar nu zilnic; c) ocazional; d) foarte rar; e) niciodata.
 10. Daca ati folosit suplimente nutritive constand intr-un singur ingredient, ele au fost recomandate de catre un doctor sau asistenta? a) da; b) nu.
 11. Cat de des ati folosit suplimente nutritive gen ulei de peste / ginko biloba / echinaceea / extracte de plante in ultimile 12 luni? a) zilnic; b) regulat, dar nu zilnic; c) ocazional; d) foarte rar; e) niciodata.
 12. Daca ati folosit suplimente nutritive gen ulei de peste / ginko biloba / echinaceea / extracte de plante, ele au fost recomandate de catre un doctor sau asistenta? a) da; b) nu.
 13. Ati luat medicamente pentru diverse afectiuni in ultimile 12 luni? a) da; b) nu.
 14. Daca ati luat si medicamente si suplimente nutritive in ultimile 12 luni, s-a intamplat sa le luati simultan in aceeasi perioada? a) da; b) nu.
 15. Daca ati luat simultan suplimente nutritive si medicamente in ultimile 12 luni, ati discutat cu doctorul dumneavoastra despre acest lucru? a) da; b) nu.
 16. In ultimile 12 luni ati luat un supliment nutritiv in loc de medicamente pentru a preveni sau trata o boala? a) da; b) nu.
 17. Daca in ultimile 12 luni ati luat un supliment nutritiv in loc de medicamente pentru a preveni sau trata o boala, ati discutat acest lucru cu medicul dumneavoastra? a) da; b) nu.
 18. Obtineti informatii despre produsele naturiste din urmatoarele surse:
  • medic / asistenta a) mult; b) putin; c) deloc.
  • practicant medicina alternativa a) mult; b) putin; c) deloc.
  • familie sau prieteni a) mult; b) putin; c) deloc.
  • vanzator la magazin a) mult; b) putin; c) deloc.
  • ziare / reviste / carti a) mult; b) putin; c) deloc.
  • televizor / radio a) mult; b) putin; c) deloc.
  • internet a) mult; b) putin; c) deloc.
  • eticheta de pe produs a) mult; b) putin; c) deloc.

J. Experiente negative cu suplimentele nutritive

 1. Ati avut in ultimile 12 luni probleme de sanatate / reactii adverse pe care banuiti ca ar fi legate de folosirea unor suplimente nutritive? a) da; b) nu.
 2. Daca raspunsul la intrebarea anterioara este da, cum ati procedat?
  • am proprit administrarea a) da; b) nu.
  • am mers la doctor a) da; b) nu.
  • m-am plans la magazinul de unde am cumparat / la producator a) da; b) nu.
  • am fost la camera de garda a unui spital a) da; b) nu.
  • am facut sesizare la autoritati a) da; b) nu.

K. Informatii despre animalele de companie

 1. Aveti caini in locuinta dumneavoastra? a) nu; b) 1; c) 2; d) 3 sau mai multi.
 2. Aveti pisici in locuinta dumneavoastra? a) nu; b) 1; c) 2; d) 3 sau mai multe.

L. Alergii alimentare