Introducere in dieta sanatoasa a pacientului cu diabet zaharat

Peste tot in lume se constata o crestere alarmanta a excesului ponderal. Obezitatea este principalul motiv al cresterii numarului de cazuri de diabetului zaharat. Aceasta crestere a obezitatii si a diabetului zaharat este insotita, din nefericire, de o crestere similara si paralela a cancerului si implicit a mortalitatii prin cancer.

Dieta sanatoasa este indicata celor care doresc sa slabeasca, sa isi mentina greutatea sau au indicatie de crestere in greutate. Beneficiile sunt majore indiferent de varsta, sex sau motivul pentru care dorim sa facem schimbari in alimentatie.

O dieta nu este buna pentru ca este recomandata de o vedeta sau a fost urmata de o vedeta. Exista in prezent o multime de diete minune, principalul motiv din spatele lor fiind unul comercial sau de obtinere a unui beneficiu in urma reclamei. Deoarece se obtine un profit mai mare daca dieta este semnificatriv diferita de ceea ce s-a discutat pana la acel moment, fiecare “vedeta” a cautat sa aduca o varianta in care extremele sunt bine-venite.

Studii mari efectuate in domeniu au aratat lipsa de eficienta a dietelor “spectaculoase” si importanta judecarii obiective a problemei. In continuare, vom vedea impreuna care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a avea o dieta sanatoasa si potrivita pentru nevoile strict personale ale fiecaruia dintre noi. Vom incepe prin a intelege modul in care un medic specialist in nutritie evalueaza problema, alege teoretic indicatiile nutritionale si apoi construieste practic o dieta sanatoasa pentru dumneavoastra. Pe scurt acesti pasi sunt:

  1. Obtinerea informatiilor medicale
  2. Calcularea greutatii ideale
  3. Stabilirea necesarului caloric
  4. Impartirea pe principii nutritive
  5. Alimente permise si alimente interzise
  6. Stabilirea cantitatii alimentelor
  7. Impartirea pe mese
  8. Crearea variantelor de dieta
  9. Indicatii aditionale dietei
  10. Stabilirea tintelor in timp

Educatia in domeniul nutritiei va ajuta nu numai sa urmati o dieta, ci si sa intelegeti de ce faceti acest lucru. Va fi nevoie de ceva mai multa rabdare in partea teoretica a subiectului, dar va fi mai distractiv si interesant cand vom trece la partea practica.