Simptomele diabetului secundar

Afectarea genei glucokinazei poate duce la resetarea controlului glicemic pentru a mentine o glicemie la un nivel mai mare, de 100-145 mg/dl (5.5-8 mmol/l), dar relativ fixa. Desi glicemia a jeaun (pe nemancate este usor crescuta, de obicei modificarile hemoglobinei glicozilate sunt minore.

Afectarea genelor factorilor de transcriptie HNF1A sau HNF4A duce la aparitia precoce a unui diabet similar tipului 2 insa la adolescent sau adultul tanar, chiar in absenta excesului ponderal. Acesti pacienti au o incarcare familiala de cazuri similare si raspund bine la pastilele de diabet din clasa sulfonilureicelor (bici pentru pancreas sa secrete mai multa insulina).

Afectarea unor gene mitocondriale poate duce la diabet cu debut precoce, in primii ani de viata si asociat cu surditate. Diabetul MIDD (Maternal Inherited Diabetes and Deafness) debuteaza similar cu diabetul de tip 2, incepand cu adolescenta pana la varste chiar inaintate (media 37 ani), uneori poate fi cu cetoacidoza la debut (8%). Diabetul MIDD se poate asocia cu surditate (75%, mai ales la barbati), insuficienta renala cronica prin glomeruloscleroza focala si segmentala, hipertrofie ventriculara stanga, insuficienta cardiaca si aritmii, statura mai mica, slabiciune musculara, afectiuni gastro-intestinale sau boli psihice.

In primele 6 luni de viata poate apare un diabet asociat unor defecte ale canalelor de potasiu din celulele beta pancreatice, care raspunde mai bine la pastile de diabet (sulfonilureice in doza mare) comparativ cu insulina.

Defecte ale receptorului de insulina sau in gene precum LMNA sau PPARG pot duce la aparitia unui diabet caracterizat prin rezistenta mare la actiunea insulinei. Frecvent se pot observa zone de hiperpigmentare (innegrire) ale pielii de la nivelul unor pliuri cum ar fi la gat (pe ceafa) sau la subbrat, numite acanthosis nigricans. Detectarea acanthosis nigricans la un pacient slab este extrem de sugestiva pentru o forma de diabet secundar. Atunci cand membrele sunt subtiri, fara grasime poate fi vorba de o lipodistrofie familiala, iar in absenta acestui semn poate fi vorba de modificari ale receptorului de insulina.

Sindromul Wolfram asociaza diabet insipid (urinat mult prin lipsa de hormon antidiuretic nu prin glicemie mare), diabet zaharat (urinat mult din cauza glicemiei mari), atrofie optica si surditate.

Cauzele diabetului secundar