Feluri de diabet de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 nu este la fel pentru toti. Inca de la debut se poate observa o mare diversitate in semne, simptome si tratament, desi denumirea bolii este aceeasi.

Principalele simptome la debutul diabetului de tip 2 le gasiti aici. Exista doua mari clase de diabet de tip 2. Prima ar fi cea a oamenilor grasi, ce nu fac miscare, cu varsta in general mai mare si reprezinta 85% din cazuri. A doua clasa este cea a oamenilor cu greutate normala sau la limita de sus a normalului, care fac miscare obisnuita, sunt in general mai tineri si reprezinta 15% din cazuri (cu mentiunea ca la unii se va dovedi ca au alt tip de diabet si procentul poate scade astfel la 10%).

Exista doua mari fenomene in aparitia si progresia bolii: rezistenta la actiunea insulinei si deficitul de secretie al insulinei. Rezistenta la actiunea insulinei inseamna pe scurt ca desi pancreasul produce suficienta insulina, ea e lenesa si nu munceste pentru ca toata lumea ii pune „bete in roate”. Deficitul de secretie de insulina inseamna pe scurt ca pancreasul a „obosit” si nu mai poate produce atat de multa insulina cat ii cere corpul, ceea ce duce la pierderea echilibrului intre cerere (mare) si oferta (mica).

In practica, exista un intreg continuu ce pleaca de la extrema insulinorezistentei ca mecanism principal, trece apoi la zona in care ea se combina in proportii egale cu deficitul de secretie al insulinei si trece apoi la cealalta extrema in care reducerea secretiei de insulina este principalul sau chiar unicul mecanism implicat.

De unde putem sa stim care din cele doua fenomene sunt mai importante in cazul nostru? Voi incerca sa va dau cateva lamuriri referitoare la fiecare defect in parte, astfel incat sa puteti sa judecati singuri situatia particulara in care va aflati. Pentru inceput voi spune ca cei slabi au o preponderenta a deficitului de secretie de insulina, iar cei foarte grasi au o preponderenta a rezistentei la actiunea insulinei.

Mai multe detalii despre rezistenta la actiunea insulinei putei gasi aici.

Cauzele diabetului de tip 2                                                                                      Simptomele diabetului de tip 2