Insulina

Insulina este secretata de celulele beta din pancreas si poate fi considerata hormonul vietii. Principalele roluri ale insulinei sunt urmatoarele:

  • La nivelul muschilor scheletici insulina ajuta glucoza sa treaca din sange in muschi si depozitarea ei aici sub forma de glicogen, un fel de sirop concentrat de glucoza. Glucoza care nu e folosita pentru obtinerea de glicogen este arsa in muschi pentru a obtine energie de cea mai buna calitate (energie „verde”, fara consum mare de oxigen). In acest fel creste consumul de glucoza din sange si nivelul glicemiei scade.
  • La nivelul ficatului insulina scade productia locala de glucoza din alte substante si stimuleaza stocarea ei locala sub forma de glicogen, astfel incat aceasta nu mai este deversata in sange pentru a creste glicemia.
  • La nivelul tesutului adipos insulina stimuleaza preluarea de glucoza din sange, dar si formarea locala de grasime, astfel incat lipidele din sange scad, iar volumul celulelor adipoase creste prin acumularea de grasime. Daca sunt multe lipide in sange atunci insulina le va transfera in tesutul adipos si in acest fel ne vom ingrasa.
  • In general, in majoritatea celulelor insulina stimuleaza preluarea aminoacizilor din sange si sinteza locala de proteine, promoveaza cresterea celulelor si le creste speranta de viata.
  • La nivelul inimii insulina stimuleaza aprovizionarea cu oxigen, imbunatatind puterea si eficacitatea contratiei inimii. In acest fel, pompa de sange care este inima va functiona mai bine.

Simptome