Hipoglicemia este o complicație ce limitează controlul diabetului zaharat

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 23 mai 2021

Un baietel cu o carte in mana se minuneaza de ce a citit cu gura larg deschisa si surprindere maxima

Descoperă aici: Definiție | Clasificare | Simptomele hipoglicemiei | Cauzele hipoglicemiei | Tratamentul hipoglicemiei | Ajustarea îngrijirii diabetului | Consecințele hipoglicemiei

Definiție

Mai multe carti frumoase, cu coperti de piele pe un raft de biblioteca eleganta de lemn

Hipoglicemia se definește ca orice scădere a valorii glicemiei plasmatice sub pragul de 70 mg/dl (3,9 mmol/l). Conform definiției se poate considera hipoglicemie doar evenimentul în care este disponibilă valoarea glicemiei. Prezența sau absența simptomelor de hipoglicemie nu contribuie la diagnosticarea unei hipoglicemii, ci la descrierea ei.

Glicemia poate fi măsurată prin oricare din următoarele metode:

 • recoltare din sângele venos
 • testare cu un glucometru
 • estimare folosind un senzor de monitorizare continuă a glicemiei

În absența unei glicemii măsurate, simptomele de hipoglicemie care dispar în urma tratamentului cu zahăr (sau alți carbohidrați) descriu un eveniment numit hipoglicemie probabilă.

Clasificare

Un copac cu un trunchi masiv si coroana bogata

După stabilirea diagnosticului de hipoglicemie, următorul pas este clasificarea ei. Pentru a clasifica în mod corect hipoglicemia se evaluează nivelul glicemiei și capacitatea pacientului de a rezolva singur situația. Prezența sau absența simptomelor nu este luată în calcul pentru a stabili prezența și apoi nivelul hipoglicemiei.

Hipoglicemia poate fi de:

 1. Nivelul 1
 2. Nivelul 2
 3. Nivelul 3

Hipoglicemia de nivelul 1

Nivelul 1 al hipoglicemiei presupune următoarele condiții:

 • glicemie 54-69 mg/dl (3-3,9 mmol/l)
 • pacientul se poate trata singur

Hipoglicemia de nivelul 2

Hipoglicemia de nivel 2 asociază următoarele condiții:

 • glicemie <54 mg/dl (3 mmol/l)
 • pacientul se poate trata singur

Hipoglicemia de nivelul 3

Hipoglicemia de nivel 3 însemnă:

 • glicemie <70 mg/dl (3,9 mmol/l)
 • pacientul NU se poate trata singur

La nivelul hipoglicemiei se va adăuga termenul de simptomatică sau asimptomatică după caz.

Simptome de glicemie mică (hipoglicemie)

O fetita isi acopera fata cu palmele

Probleme dificile de diagnostic ridica un pacient cu diabet, gasit în coma la domiciliu si pentru care familia nu poate da relatii privind circumstantele si momentul instalarii comei. În aceasta situatie, dilema majora pentru medic este aceea a diagnosticului diferential, între coma diabetica cetoacidotica (glicemie foarte mare) si coma hipoglicemica (glicemie foarte mica).

Întrucât atitudinea terapeutica în aceste doua situatii este total diferita, cunoasterea semnelor de diferentiere este deosebit de importanta. Orice confuzie trebuie evitata.

Nu exista semne sau simptome specifice, adica sa apara numai atunci cand pacientul sufera o hipoglicemie. In plus, simptomele pot sa nu mai apara la unii pacienti si sa apara direct pierderea starii de constienta. Acest lucru poate fi o complicatie numita sindrom de nerecunoastere a hipoglicemiilor.

Cum te simti cand ai glicemia mica? Simptomele hipoglicemiei apar fie prin lipsa glucozei la nivelul creierului (neuroglicopenie), fie prin raspunsul sistemului nervos vegetativ la scaderea glicemiei.

Simptome cerebrale

Simptomele datorate scaderii concentratiei glucozei in creier sunt urmatoarele:

 1. tulburari de memorie
 2. scaderea capacitatii de concentrare
 3. scaderea vitezei de gandire
 4. modificari ale dispozitiei generale (tristete, melancolie sau agitatie, dezinhibitie)
 5. foame
 6. alterarea starii de constienta
 7. convulsii
 8. coma

Simptome vegetative

Simptomele date de raspunsul sistemului nervos vegetativ (autonom) sunt de doua feluri:

 1. simptome date de sistemul vegetativ simpatic (adrenergic)
 2. simptome date de sistemul vegetativ parasimpatic

Simptomele date de activarea sistemului vegetativ simpatic sunt:

 • palpitatii
 • tremuraturi ale mainii
 • anxietate (teama fara motiv)

Simptomele date de activarea sistemului vegetativ parasimpatic sunt:

 • transpiratii reci
 • foame
 • furnicaturi

Semnele hipoglicemiei

Semnele hipoglicemiei sunt cele observate de cineva din jur. Ele diferă de simptomele de hipoglicemie prin faptul că acestea sunt observate chiar de persoana afectată.

Principalele semne de hipoglicemie sunt următoarele:

 1. paloarea pielii
 2. transpiratii profuze (diaforeza)
 3. puls rapid si puternic
 4. cresterea tensiunii arteriale
 5. pupile marite
 6. cresterea tonusului muscular (stare de incordare generala si musculara)

In mod caracteristic, semnele si simptomele hipoglicemiei dispar rapid la administrarea de zahar.

Simptome si semne de gravitate

Dintre semnele si simptomele hipoglicemiei prezentate anterior, cateva sunt cele care pot anunta o complicatie severa numita coma hipoglicemica. Modificarile starii de dispozitie cu agitatie si dezinhibitie pot fi urmate de o perioada de relativa linistire a pacientului.

In aceasta situatie de fapt starea de confuzie se accentueaza. Raspunsurile la intrebarile puse de cei din jur sunt fara sens.

Accentuarea tremuraturilor mainii, cu transpiratie profuza rece, foame intensa, pupile mari si ochi „sticlosi” poate fi urmata de contractii musculare generalizate sub forma unor convulsii. In absenta interventiei rapide din partea celor din jur, pierderea starii de constienta anunta instalarea comei hipoglicemice. Aceasta este o complicatie ce poate fi aproape intotdeauna evitata daca se folosesc senzori de monitorizare continua a glicemiei.

Cauze frecvente de hipoglicemie

O femeie cu spatele cu bratele deschise in sus

Administrara unei doze mari de insulina în scop de sinucidere este rara, mai frecvent la femei, pe un teren depresiv, în conditii sociale defavorabile. Ocazional, o coma hipoglicemica poate aparea la pacientii tratati cu doze prea mari din sulfonilureice din a doua generatie. In acest caz hipoglicemiile pot fi prelungite si severe. Aproape întotdeauna hipoglicemia poate fi evitata.

Cauzele hipoglicemiilor severe sunt (in ordinea frecventei lor):

 1. Aport glucidic scazut
 2. Efort muscular crescut
 3. Supradozarea de insulina
 4. Consumul de alcool

Cele mai multe hipoglicemii severe se datoresc asocierii a doi sau mai multi factori. La tineri, ele se datoresc cel mai adesea necorelarii aportului glucidic cu orele de efort fizic crescut. Uneori exista un consum de alcool fara aport concomitent de alimente.

Tratamentul hipoglicemiei

O lingura plina varf cu zahar si zahar cazut sub ea pe masa

Tratamentul hipoglicemiei usoare si medii este simplu si cu rezultat prompt. Cel mai simplu mod de a ridica nivelul glicemiei este de a manca ceva dulce, cum ar fi tablete de glucoza, zahar la pliculet sau suc de fructe. Este bine sa aveti intotdeauna o sursa de zahar la indemana pentru a fi folosita in caz de hipoglicemie. Algoritmul de tratament este urmatorul:

 1. la orice semn de hipoglicemie va faceti o glicemie pe test (din deget)
 2. daca valoarea este sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l) consumati 10-15g de glucoza sau zahar
 3. dupa 15-20 de minute repetati glicemia pe test
 4. daca valoarea este tot sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l) repetati pasul 2
 5. dupa ce va reveniti nu uitati sa mancati in mod normal, fara sa mai sariti mesele

Pierderea stării de conștiență

Hipoglicemia severa trebuie evitata cu orice pret. Netratata la timp, hipoglicemia severa se poate inrautatii si puteti sa va pierdeti total cunostinta. Un pacient confuz poate indeplini in mod automat ceea ce i se cere si se poate alimenta astfel la comanda celor din jur.

Nu acelasi lucru se intampla cu un pacient complet inconstient. In acest caz cei din jurul dumneavoastra trebuie sa intervina in felul urmator:

 1. Sa nu va dea insulina
 2. Sa nu va dea de mancare sau de baut daca sunteti complet inconstient
 3. Sa nu isi bage mainile in gura dumneavoastra
 4. Sa va faca o injectie cu glucagon (se face exact ca insulina, 1mg subcutanat sau intramuscular)
 5. Sa dea telefon la salvare (112)

Daca interventia este rapida, rezultatul poate fi spectaculos. Bolnavul devine constient în câteva minute, trezindu-se ca dintr-un somn profund. Dezorientarea initiala dispare curând dupa un aport suplimentar de glucide.

Si în cazul interventiei familiei si în cazul interventiei medicului de la salvare, daca în primele 30 minute revenirea starii de constienta nu s-a obtinut, pacientul trebuie transportat de urgenta la spitalul cel mai apropiat.

Aceasta situatie survine, de regula, la pacientii aflati în coma hipoglicemica prelungita sau la cei la care, din eroare diagnostica, s-au efectuat doze repetate de insulina.

Ajustarea tratamentului după o hipoglicemie

În cazul în care pacientul nu este spitalizat, el trebuie sa ia legatura cu medicul care îl îngrijeste obisnui. Se va sfatui asupra urmatoarelor doze de insulina, stiut fiind ca, dupa o hipoglicemie severa, necesarul de insulina poate fi mai mic decât cel obisnuit.

Daca doza de insulina nu se scade, hipoglicemia se poate repeta, impunând internarea pentru reajustarea dozei. Se va cauta insistent cauza hipoglicemiei, chiar daca la prima vedere pare neidentificabila. In acest caz internarea in spital pentru ajustarea tratamentului poate fi evitata.

La pacientii insulino-dependenti recent descoperiti, poate fi vorba de instalarea remisiei tranzitorii. In cursul sarcinii, se poate datora scaderii necesarului insulinic datorita transferului de insulina fetala (secretata de copil) în circulatia sistemica a mamei.

La persoanele cu diabet de lunga durata o hipoglicemie severă poate semnala instalarea unei insuficiente renale cronice (afectare severa a rinichiului).

Ce urmări pot rămâne după o hipoglicemie

Hipoglicemiile severe, recunoscute la vreme si tratate promt, au un prognostic foarte bun. Eventuale tulburari functionale cerebrale minore nu pot fi detectate decât prin teste psihologice de finete.

Când durata hipoglicemiei depaseste 5–10 ore, coma este profunda, iar valoarea glicemiei este foarte mica, sub 25 mg/dl (1,4 mmol/l)), recuperarea totala este de cele mai multe ori posibila. Ea necesita insa o perioada de tratament mai prelungita, de mai multe ore sau zeci de ore.

O gravitate mare o prezinta hipoglicemiile severe si profunde, care dureaza de mai mult de zece ore. Ele pot fi datorate administrarii unor doze repetate de insulina (în special insuline cu absorbtie lenta). Hipoglicemia severa data de pastilele antidiabetice din clasa sulfonilureicelor este mai periculoasa fata de cea data de insulina.

Gravitatea hipoglicemiilor severe poate fi legata de doua complicatii care pot surveni:

 1. instalarea unui accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic, care includ în mod automat un factor independent de mortalitate crescuta
 2. instalarea encefalopatiei posthipoglicemice sau a unei hemoragii retiniene masive cu pierdera vederii. Ambele situatii pot deteriora grav capacitatea pacientului de a se autoîngriji.

În cazurile cele mai severe, pacientul poate ramâne partial sau total decerebrat, devenind pentru tot restul vietii un dependent social. Mortalitatea prin coma hipoglicemica variaza între 1,5% si 25%. Procentele mari se înregistreaza la vârstnici, cu vechime mare a bolii si cu multiple complicatii cronice.