Este vina mea că a apărut diabetul zaharat de tip 1?

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 02 noiembrie 2021

Un caine sta intins pe un pat, vazut din lateral, cu fata trista

Te întrebi cu ce ai greșit pentru că ai făcut diabet de tip 1? Sau poate te întrebi cu ce ai greșit de copilul tău a făcut diabet de tip 1? Te înțeleg și știu că nu ai cum să nu îți pui aceste întrebări. Sunt firești.

Răspunsul

Răspunsul meu este unul de care sunt foarte convins: NU AI ABSOLUT NICIO VINĂ!

Nu este absolut nimic din ceea ce ai făcut sau ai uitat să faci până acum care să poată duce la apariția diabetului de tip 1. Mai mult, oricât s-ar strădui cineva să provoace apariția diabetului de tip 1 nu va reuși să o facă.

Niciunul din factorii de risc ai diabetului de tip 1 nu poate declanșa apariția lui. Factorii de risc pot doar să crească puțin șansele de apariție și atât.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit în acest moment. Administrarea de teplizumab în stadiul 1 al diabetului de tip 1 poate întârzia, dar nu preveni debutul hiperglicemic al bolii (stadiul 3).

Niciun fel de dietă nu poate ea însăși să declanșeze autoimunitatea din diabetul de tip 1. Nici obezitatea, nici sedentarismul, nici lipsa vitaminei D, nici restul factorilor de risc nu pot să facă acest lucru.

Și atunci te întrebi desigur de ce ai făcut diabet de tip 1? Aceasta este cu adevărat o întrebare bună! Concentrează-te pe a căuta răspunsul la această întrebare în acest site și în discuțiile cu medicul tău. Pe scurt, sistemul imun recunoaște brusc celulele beta ca fiind o infecție, pe care trebuie să o elimine. Și din păcate, o face.

Ai grijă apoi de ceea ce e chiar în fața ta acum: autoîngrijirea diabetului de tip 1.

Concluzie

În concluzie, poți să te liniștești acum înțelegând că nu ai nicio vină, nici tu, nici altcineva din jurul tău. Când voi afla cauza primară pentru care ai făcut diabet de tip 1 ți-o voi spune și ție imediat.

Între timp te invit să descoperim împreună lumea diabetului de tip 1. E o lume complexă, cu multe piedici și capcane, care îți vor oferi o mare satisfacție trecându-le.