sigla site

Când trebuie să fac o calibrare a senzorului de glicemie?

Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 11 martie 2022

Un ceas mecanic vechi si elegant vazut foarte de aproape

Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții

Calibrările pot fi obligatorii sau opționale

Unii senzori de glicemie (de ex. Medtronic GS3) solicită introducerea periodică în aplicația lor a unor valori de glicemie efectuate cu un glucometru. Scopul este reducerea diferenței între ceea ce estimează senzorul și realitate.

Unii senzori de glicemie sunt calibrați din fabrică și au o stabilitate suficient de bună pentru a nu fi nevoie de calibrări pe durata lor de funcționare oficială (de ex. Dexcom G6, Freestyle Libre). Dintre aceștia, unii nici nu permit calibrări suplimentare, opționale (Freestyle Libre). Dacă totuși calibrările opționale sunt permise (Dexcom G6), acestea ajută la rezolvarea unei devieri mari față de realitate.

Când se face o calibrare a senzorului de glicemie?

Glicemia măsurată cu un glucometru se va introduce în aplicația senzorului ca o calibrare, dacă glicemiile estimate de senzor au fost stabile în ultimile 20 de minute. Cu cât perioada de stabilitate a glicemiilor estimate de senzor este mai lungă cu atât mai bine. Nu mânca în următoarele 15-20 de minute după o calibrare.

Glicemia folosită drept calibrare trebuie introdusă în aplicație cât mai repede față de momentul măsurării ei. Ideal ar fi să introduci valoarea în aplicația senzorului în primele minute după măsurarea cu glucometrul. Acest lucru este cu atât mai important cu cât viteza de schimbare a glicemiei pe senzor este mai mare.

Cea mai bună perioadă pentru o calibrare este înaintea unei mese, fără insulină rapidă la bord și fără efort fizic semnificativ în ultimile 30 de minute. Dimineața pe nemâncate este exemplul cel mai bun în acest sens.

De ce trebuie să fie glicemia stabilă la o calibrare?

Senzorii de glicemie nu măsoară concentrația glucozei din sânge, ci din lichidul interstițial dintre celule. Drept consecință, glicemia pe senzor va fi mereu cu 5-10 minute în urmă față de ceea ce se întâmplă în sânge.

Când glicemia crește cu viteză, valoarea afișată de senzor poate fi de exemplu cu 50 mg/dl (2,8 mmol/l) mai mică față de cea din sânge. În această situație, calibrarea eronată va face ca senzorul să arate ulterior glicemii mai mari față de cele reale.

Ce fac dacă senzorul arată foarte diferit de glucometru?

Calibrarea ajută foarte mult pentru corectarea unor diferențe de 20-40 mg/dl (1,1-2,2 mmol/l) față de glucometru. Dacă diferența este mai mare, uneori calibrarea nu va fi acceptată. Dacă este acceptată, calibrarea cu o diferență foarte mare poate produce uneori ajustări severe în funcționarea senzorului, care poate deveni nefuncțional mai devreme.

Pentru a preveni acest lucru poți încerca să introduci o calibrare de doar 30 mg/dl (1,7 mmol/l) în direcția potrivită. Peste trei ore trebuie să faci o nouă calibrare la care urmezi aceași regulă. Poți face astfel până la patru calibrări pe zi.

Evită să faci mai mult de patru calibrări pe zi deoarece beneficul suplimentar e limitat sau chiar din contră, acuratețea poate scădea uneori. Dacă senzorul nu își revine în 24 de ore mai bine îl înlocuiești.

Concluzie

Calibrarea ajută la menținerea acurateței senzorilor de glicemie doar dacă se face într-o perioadă de stabilitate a glicemiei și dacă valoarea etalon (glucometru) este corect măsurată. Când ști că senzorul arată semnificativ diferit de glucometru nu te mai lua după cifra afișată, ci doar după trendul afișat.