Diabetul zaharat de tip 1

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 9 noiembrie 2020

O fetita cu fata colorata de vopseluri rade

Descoperă aici: Definiție | Tipul 1 vs Tipul 2 | Este tipul 1 mai rău? | Riscul de apariție | Cauzele diabetului de tip 1 | Simptomele diabetului de tip 1 | Stadiile diabetului de tip 1 | Cetoacidoza în diabetul de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 nu este atât de complicat pe cât pare la prima vedere. Accesul mult mai facil din zilele noastre la știință și tehnologie vă poate asigura o viață lungă și fără complicații. În continuare veți afla informații medicale verificate și actualizate. Așadar, vom începe cu a înțelege mai bine ce este diabetul de tip 1 și de ce este el periculos.

Mai departe, vom încerca să vedem care sunt diferențele între cele două forme clasice de diabet. Bineînțeles că următoarea întrebare care se pune este care dintre ele este mai periculoasă.

Urmează apoi să descoperim împreună cât de frecvent este diabetul de tip 1. Unii spun că dieta poate modifica riscul de diabet de tip 1. Este oare adevărat? Drept urmare, am dedicat un capitol special analizei cauzelor diabetului de tip 1. Tot aici veți descoperi și mecanismele prin care sunt distruse celulele beta pancreatice.

Este esențial ca simptomele diabetului la copil să fie cunoscute de oricine. Drept consecință, secțiunea dedicată simptomelor diabetului de tip 1 este una din cele mai lungi de pe acest site.

Următoarea lecție se referă la stadiile de evoluție a diabetului zaharat. Cunoașterea acestor informații medicale oferă șansa unui diagnostic precoce. În plus, se poate astfel evita apariția cetoacidozei diabetice la debutul clinic al bolii.

Definiția diabetului zaharat de tip 1

Semnul intrebarii facut din neoane

Diabetul de tip 1 este o afecțiune a pancreasului endocrin în care există un deficit sever de secreție a insulinei. Acest lucru se datorează distrugerii celulelor beta pancreatice, secretoare de insulină. Lipsa insulinei din sânge nu este compatibilă cu supraviețuirea pe termen lung. Drept consecință, primul lucru de care are nevoie un pacient cu diabet de tip 1 este să-ți administreze zilnic injecții multiple de insulină. Este totuși preferabil să se utilizeze o pompă de insulină acolo unde există acces la ea.

Cel de-al doilea lucru de care are nevoie un pacient cu diabet de tip 1, după inițierea tratamentului cu insulină este montarea unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei.

De ce este periculos tipul 1 de diabet?

Înainte de descoperirea insulinei toți pacienții cu diabet de tip 1 decedau prin cetoacidoză diabetică. În zilele noastre, în lipsa accesului la insulină se poate întâmpla același lucru.

După descoperirea insulinei, debutul unui diabet de tip 1 nu a mai fost sinonimă cu o condamnare la moarte. Din contră, supraviețuirea pe termen lung a devenit foarte fezabilă. S-a observat însă destul de repede că acești pacienți aveau o calitate a vieții din ce în ce mai proastă.

Motivul scăderii calității vieții pacienților cu diabet de tip 1 tratați cu insulină este bineînțeles instalarea complicațiilor cronice. Pierderea vederii, amputațiile, insuficiența renală cronică cu nevoia de dializă sunt doar câteva dintre ele. Acestea apar inexorabil în lipsa unui bun echilibru metabolic.

Diabetul de tip 1 este foarte periculos în situația în care nu sunt urmate toate recomandările medicale. Însă, pentru aceia dintre voi care veți acorda toată atenția necesară cunoașterii informațiilor medicale necesare, situația nu este chiar atât de rea în zilele noastre.

Citiți cu atenție informațiile medicale din acest site, ascultați de medicul dumneavoastră curant, folosiți din plin opțiunile oferite de noile tehnologii și totul va fi bine.

Care este diferența dintre tipul 1 și 2 de diabet?

Două persoane cu masti pe fata se uita una la alta provocator

Principala diferență dintre tipul 1 și tipul 2 de diabet este dată de indicația de tratament. Pe locul 2 ar fi numărul opțiunilor de tratament. Pe locul 3 se regăsește motivul și momentul introducerii insulinei în schema terapeutică. Lista principalelor zece categorii de diferențe între cele două tipuri de diabet este următoarea:

 1. Opțiunile de tratament
 2. Indicația de tratament
 3. Insulinoterapia
 4. Frecvența de apariție
 5. Factorii de risc
 6. Evoluția simptomelor
 7. De ce crește glicemia?
 8. Riscul de cetoacidoză
 9. Prevenție
 10. Vindecare

Opțiunile de tratament și indicația de insulinoterapie

Indicația de a urma tratamentul recomandat este pentru supraviețuirea imediată în tipul 1 de diabet. Dimpotrivă, în tipul 2 de diabet pacientul poate supraviețui destul de mult timp fără să urmeze tratamentul recomandat.

În ceea ce privește opțiunile de tratament, numărul acestora este net mai mare în tipul 2 de diabet. Antidiabeticele orale reprezintă medicația de bază pentru mult timp în diabetul de tip 2. Total opus, în tipul 1 de diabet nu le utilizăm decât prin excepție și doar ca medicație ajutătoare.

Medicii prescriu insulina în diabetul de tip 1 pentru a asigura supraviețuirea pacienților afectați. În diabetul de tip 2 insulina se introduce pentru un mai bun control metabolic. În absența ei glicemiile pacientului ar fi necontrolate, dar viața nu ar fi în pericol imediat. Pacientul cu diabet de tip 2 poate de fapt să supraviețuiască destul de mult timp cu glicemii de 200 mg/dl (11 mmol/l).

În diabetul de tip 1 toți pacienții primesc insulina din momentul debutului clinic cu hiperglicemie persistentă. În diabetul de tip 2, chiar dacă o parte pot primi insulină temporar la momentul diagnosticului, majoritatea vor iniția insulina tardiv în evoluția bolii. De regulă sunt mulți ani de tratament cu alte opțiuni terapeutice în afara insulinei până aceasta este introdusă definitiv.

Frecvența de apariție

Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet înregistrate în populația de toate vârstele. Drept urmare, diabetul de tip 2 este net mai frecvent întâlnit comparativ cu cel de tip 1.

Totuși, dacă analizăm doar populația cu vârste sub 25 de ani, vom constata că diabetul de tip 1 reprezintă aici 90% din cazuri. Concluzia ar fi că la copii și tineri diabetul de tip 1 este clar mai frecvent comparativ cu cel de tip 2.

Inevitabil, după vârsta de 50 de ani, procentul celor cu diabet de tip 2 depășește treptat 90-95% din totalul cazurilor. Practic, la vârste mai înaintate, cazurile de diabet de tip 1 ajung să nu mai fie observate în „oceanul” de cazuri de tip 2.

Factorii de risc și evoluția simptomelor

Elementele stilului de viață modern, occidental au un impact relativ mic asupra riscului de apariție a diabetului de tip 1. În schimb, acest impact este major asupra diabetului de tip 2. Este vorba aici în special de obezitate și sedentarism.

Simptomele hiperglicemiei au o evoluție accelerată în diabetul de tip 1. Aici, noi simptome se adaugă de la zi la zi. Cele deja existente se înrăutățesc pe durata a 1-2 săptămâni. O evoluție mai lentă, pe mai mult de o lună constituie excepția, nu regula.

Prin contrast, în diabetul de tip 2, o simptomatologie ușoară poate persista câțiva ani buni. Pot trece chiar și zece ani până când simptomele ușoare sau medii să deranjeze suficient pacientul încât să meargă la medic. Evoluția rapidă, pe parcursul a câteva zile sau săptămâni constituie excepția nu regula, în acest caz.

De ce crește glicemia?

În diabetul de tip 1, glicemia crește consecutiv prăbușirii concentrației sanguine de insulină. Celulele beta pancreatice care secretă insulină sunt distruse aproape în totalitate în stadiul 4 al diabetului de tip 1. Drept consecință, concentrația insulinei în sânge ajunge la valori de sub 1% din normal. Glicemia crește în acest caz ca o consecință directă a lipsei absolute de insulină.

Radical opus, în diabetul de tip 2 concentrația sanguină a insulinei rămâne similară cu cea a indivizilor fără diabet, chiar și pe termen lung. Un procent de cel puțin 10% din celulele beta pancreatice supraviețuiesc dincolo de zece ani de evoluție a diabetului.

Esența problemei constă în faptul că în tipul 2 de diabet avem o cerere de insulină din partea organismului de cinci ori mai mare față de cea a individului fără diabet. Glicemia crește în această situație prin nepotrivirea dintre cerere (prea mare) și ofertă (nepotrivit de mică).

Riscul de cetoacidoză

Oprirea tratamentului în diabetul de tip 1 echivalează cu un risc de 100% pentru intrarea în cetoacidoză. Aceasta apare după un interval de timp care variază de la 12-72h în funcție de particularitățile individuale ale pacientului.

Oprirea tratamentului antidiabetic oral în diabetul de tip 2 se asociază cu un risc neglijabil de instalare a cetoacidozei. Chiar și cei care fac tratament cu insulină pot să nu intre în cetoacidoză, dacă mai păstrează suficientă secreție reziduală de insulină.

Glicemia poate crește mult peste 500 mg/dl (27,8 mmol/l) în acest caz, dar cetoacidoza poate lipsi. Persistența unei cantități minime de insulină în sânge care blochează producția de corpi cetonici din ficat este explicația acestui fenomen.

Prevenție

Din păcate, în diabetul de tip 1 nu există la acest moment măsuri eficiente de a face prevenție. Combaterea sedentarismului și a obezității au unele beneficii, dar amplitudinea lor este mică în ceea ce privește prevenția diabetului de tip 1. O speranță în acest sens pare să apară din vaccinarea anti rotavirus și utilizarea unui preparat numit teplizumab.

Cu totul altfel este situația în diabetul de tip 2. Aici, scăderea în greutate și combaterea sedentarismului pot reduce la jumătate riscul de apariție a diabetului la cei cu prediabet. Vaccinarea anti rotavirus și teplizumabul nu oferă însă beneficii dovedite în prevenția diabetului de tip 2.

Vindecare

În prezent nu se poate pune problema unei vindecări a diabetului de tip 1 care a intrat deja în stadiul 2 de evoluție. Activitatea de cercetare a înregistrat recent unele progrese semnificative în stadiul 1 (teplizumab).

Chirurgia metabolică aplicată la un pacient cu diabet de tip 2 și obezitate stadiul 3 poate duce la vindecarea diabetului pentru cel puțin zece ani în unele situații. Acest lucru se întâmplă doar dacă scăderea ponderală este semnificativă (> 30 Kg) și persistentă în timp. O scădere similară doar prin dietă poate duce la același rezultat.

Cine este mai periculos, tipul 1 sau tipul 2 de diabet?

Un cap de vulpe pozat de aproape in intuneric cu un ochi luminos

Încă de la început doresc să precizez că ambele tipuri de diabet sunt periculoase. Mai mult, răspunsul la întrebarea cine este mai periculos dintre tipul 1 și tipul 2 de diabet are cu adevărat valoare doar dacă puneți întrebarea în mod corect. Există evident un mod corect de a întreba și unul incorect. Haideți să vedem împreună care sunt acestea!

Aveți grijă cum formulați întrebarea deoarece la ea primiți răspunsul. Nu veți primi răspunsul la ce era în mintea dumneavoastră și doreați cu adevărat să aflați. Modul corect de a întreba este să precizați că doriți evaluarea din perspectiva a doi pacienți care fac simultan diabet, la aceeași vârstă.

Și bineînțeles, modul incorect de a întreba este să cereți o comparație între un copil cu diabet de tip 1 și un adult la 60 de ani cu tip 2 amândoi aflați la debut. În concluzie, ceea ce vă interesează cu adevărat este să aflați răspunsul la întrebarea: „Dacă ar fi să fac mâine diabet, ce ar fi mai rău, tipul 1 sau tipul 2?”.

Răspunsul pe scurt

Pentru un pacient aflat la debut, în orice grupă de vârstă, tipul 2 de diabet este un diagnostic asociat cu o speranță ulterioară de viață semnificativ mai mică comparativ cu tipul 1. Speranță de viață înseamnă câți ani au mai rămas de trăit din acel moment. Același lucru este valabil și din perspectiva calității vieții.

Drept urmare, putem concluziona că dacă este să apară, diabetul de tip 2 este mult mai periculos față de cel de tip 1.

Argumente legate de mortalitate

Principalul argument de evaluat este cel al speranței de viață. Supraviețuirea este mai mică în cazul diagnosticului de diabet de tip 2 față de cel de tip 1. Motivul constă în faptul că diabetul de tip 2 este însoțit și de alte afecțiuni metabolice sau cardiovasculare. Studiile au arătat că un pacient cu diabet în evoluție de zece ani mai are de trăit la fel de mult ca un pacient care a suferit un infarct și nu are deloc diabet.

Principalele afecțiuni ce însoțesc diabetul de tip 2 sunt hipertensiunea arterială, dislipidemia și boala cardiacă ischemică. Fiecare din aceste afecțiuni poate contribui suplimentar la creșterea riscului de deces.

Hipertensiunea arterială și creșterea grăsimii în sânge

Hipertensiunea arterială este prezentă adesea anterior diagnosticării diabetului de tip 2. În tipul 1 ea apare în general abia după ce diabetul s-a complicat cu boală renală cronică stadiul 3.

„Dislipidemie” însemnă grăsimi crescute în sânge. „Aterogenă” se referă la capacitatea grăsimilor din sânge de a se lipi de vase și de a le înfunda. Dislipidemia aterogenă reprezintă combinația de trigliceride sanguine crescute și HDL colesterol scăzut. „HDL colesterol” (colesterolul „bun”) este acea parte din colesterol care ne apără de colesterolul „rău”.

În plus, LDL colesterolul este format din particule mici, dense, aflate într-un număr foarte mare în sânge. „LDL colesterolul” este acea parte din colesterol care este „rău”, adică strică vasele de sânge.

Ateroscleroza accelerată

Combinația de dislipidemie aterogenă și LDL colesterol cu particule mici și dense este specifică diabetului de tip 2. Ea poate apare însă și în diabetul de tip 1 cronic dezechilibrat.

Consecința directă este apariția unui proces accelerat de îmbătrânire a vaselor de sânge. În diabetul de tip 2 acestea devin mai rigide și se înfundă mai repede. Acest lucru definește ateroscleroza accelerată.

Argumente legate de calitatea vieții

Pacienții cu diabet de tip 1 trebuie să acorde de cel puțin zece ori mai multă atenție îngrijirii diabetului comparativ cu cei afectați de tipul 2. Timpul consumat pentru diversele proceduri legate de diabetul de tip 1 însumează aproximativ două ore pe zi, zi de zi. În diabetul de tip 2 în tratament cu pastile acest timp este în general de sub 30 de minute.

Principalele zece argumente în favoarea gradului mult mai mare de încărcare a pacienților cu diabet de tip 1 sunt următoarele:

 1. Tratament cu insulină încă de la debut pentru toți
 2. Multiple doze de insulină pe zi din prima clipă
 3. Multiple determinări de glicemie zilnic
 4. Nu se poate lua o pauză completă temporară de la tratament
 5. Diagnosticul survine la vârste mai fragede
 6. Copilăria fără nicio grijă dispare brusc pentru un copil afectat
 7. Dacă se revoltă și își testează limitele află ce înseamnă cetoacidoza
 8. Timpul petrecut cu diabet mai lung față de cel fără diabet
 9. Hipoglicemii mai dese și mai severe
 10. Nu pot da vina pe nimic pentru apariția bolii

Scăderea calității vieții este mai mare în tipul 1 de diabet

Toate aceste lucruri par să pledeze pentru o calitate a vieții mult mai afectată în diabetul de tip 1 comparativ cu cel de tip 2. În realitate s-a constatat că lucrurile stau exact pe dos. Studiile efectuate pentru a elucida motivul pentru care pacienții cu diabet de tip 2 au o calitate a vieții mai slabă față de cei cu tipul 1 au găsit ceva extrem de interesant.

Cine scade cel mai mult calitatea vieții? Se pare că nu procedurile legate de îngrijirea diabetului sunt cele care scad cel mai mult calitatea vieții pacienților cu diabet. Cea mai mare scădere a calității vieții acestor pacienți este dată de apariția complicațiilor. Din momentul în care se pune diagnosticul și până apar aceste complicații trece un timp semnificativ mai lung în tipul 1 comparativ cu tipul 2 de diabet.

Mai mult decât atât, complicațiile pot fi deja prezente la momentul diagnosticului diabetului de tip 2 deoarece debutul real al acestuia este adesea cu cel puțin cinci ani înainte. Uneori glicemiile ușor crescute ale diabetului de tip 2 pot să evolueze fără simptome pentru zece ani înainte să fie descoperite.

Riscul de apariție a diabetului de tip 1

O multime de oameni traverseaza strada vazuti de sus

Riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 1 are un capitol dedicat. El este în creștere peste tot în lume. Astfel, la nivel internațional, un număr aproximativ de 100000 de copii dezvoltă diabet zaharat de tip 1 în fiecare an. Diabetul de tip 1 reprezintă aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet. Diabetul de tip 1 apare cel mai adesea la un copil fără alte rude afectate de această boală. Astfel, doar 10% din copiii care fac diabet de tip 1 au pe cineva în familie cu diabet. Cel mai adesea pacienții și rudele lor apropiate se întreabă de ce a apărut diabetul în condițiile în care nimeni nu e afectat în familie.

Cauzele diabetului de tip 1

O femeie cu spatele cu bratele deschise in sus

Cauzele diabetului zaharat de tip 1 au un capitol dedicat. Ele se referă la motivele exacte pentru care celulele sistemului imun încep să atace celulele beta pancreatice. Distrugerea celulelor beta pancreatice se desfășoară cel mai adesea de-a lungul a mai mulți ani, uneori chiar decade. Drept urmare, cauzele diabetului de tip 1 sunt complexe și de multe ori se pierd în timp până la momentul debutului clinic.

Simptomele diabetului de tip 1

Acesta este semnul pe care il cauti scris cu neoane aprinse pe fond negru

Simptomele diabetului zaharat de tip 1 au un capitol dedicat. Principalele simptome ale diabetului de tip 1 sunt setea intensă și urinatul frecvent, inclusiv noaptea. Copiii consumă în mod obișnuit mult mai multă apă comparativ cu un adult. Din acest motiv de multe ori creșterea consumului de apă nu îngrijorează părinții. În final, scăderea în greutate, oboseala, vederea tulbure și în final greața și vărsăturile sunt cele care alertează părinții. Din păcate ele sunt semne care apar cu întârziere față de momentul debutului clinic hiperglicemic.

Stadii de evoluție în diabetul de tip 1

Toate fazele lunii simultan pe un cer negru deasupra unui oras noaptea

Stadiile de evoluție ale diabetului zaharat de tip 1 au un capitol dedicat. Pe scurt, există patru stadii de evoluție ale diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 este o boală care poate evolua ascuns mulți ani înainte de creșterea glicemiei. Debutul hiperglicemic al diabetului de tip 1 marchează de fapt intrarea lui in stadiul 3. În realitate, diagnosticul de diabet de tip 1 putea fi pus însă cu mulți ani înainte, când glicemiile erau normale.

Cetoacidoza diabetică

O femeie pe un pat de terapie intensiva

Cetoacidoza diabetică are un capitol dedicat. Ea este o complicație acută, amenințătoare de viață a diabetului de tip 1. Ea se caracterizată prin hiperglicemie, creșterea corpilor cetonici și scăderea bicarbonatului sanguin. Cauza principală o reprezintă disponibilitatea unei cantități de insulină mult prea mică față de nevoia temporară a organismului. Drept consecință, apare rapid o deshidratare severă, creșterea frecvenței cardiace și lipsă de aer.

Sugestii

Puteți trimite sugestii anonime, fără să fie nevoie să aveți cont pe site. Nu veți primi un răspuns direct (sunt anonime), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Bibliografie

 1. Ghidul Societății Americane de Diabet 2020
 2. Ghidul Societății Internaționale de Diabet la Copil și Adolescent (ISPAD) 2018
Up arrow